Agrifirm: 100 ha soja in 2014

Agrifirm gaat in 2014 met haar sojaproeven een nieuwe fase in: praktijktest 2.0. Voor het verbreden van de nieuwe sojaproeven hebben zich 32 telers aangemeld, verdeeld over het noorden en zuiden van Nederland. Deze telers zijn goed voor 100 hectare soja, een verdrievoudiging ten opzichte van 2013.

Regionaal is ook interesse om de ontwikkeling verder te ondersteunen, meldt Agrifirm. Landbouw Innovatie Noord-Brabant (LIB) heeft een concrete toezegging gedaan en er wordt een financiële bijdrage verwacht van de provincies Groningen, Friesland en Drenthe.

Buitenlandse interesse

Volgens Agrifirm heeft het Duitse bedrijf Mona Naturprodukte op basis van de ervaring van 2013 opnieuw belangstelling voor de soja van 2014. Het voordeel van de Nederlandse soja voor het Duitse bedrijf is dat deze niet gemodificeerd is en een korte transportlijn kent, stelt de coöperatie. Ook het Belgische bedrijf Danis draait mee in de praktijktest 2.0. Het gaat de geoogste soja verwerken tot een enkelvoudige grondstof voor de veehouderij.

Rendement

Soja biedt mogelijkheden voor akkerbouwers, omdat het rendement vergelijkbaar is met zomertarwe of gerst, aldus Agrifirm. Ruud Tijssens, directeur Corporate Affairs bij Agrifirm Group, ziet de specifieke toepassing voor food en zuivel als ‘een verdere stap naar de volwassenheid van de teelt’.

Bron: Akkerwijzer.nl 22-4-2014, tekst Annemarie Gerbrandy