Gentech soja Monsanto bevat gevaarlijke chemicaliën

Uit Noors onderzoek is gebleken dat gentech sojabonen veel hogere waarden glyphosaat bevatten, dan wat Monsanto zelf als extreem aanmerkt.

Dit soort genetische gemanipuleerde sojabonen worden verwerkt tot plantaardige oliën, die  in tal van levensmiddelen zitten. Ook woren ze gevoerd aan koeien en varkens, die vervolgens als biefstuk of hamlapje op tafel belanden. Consumenten krijgen zo indirect en zonder het te weten deze gentechbonen via verschillende routes binnen.

Onderzoekers van onder meer het Noorse instituut voor Voedsel (NIFES) en het Noorse centrum voor bioveiligheid (GenØk) testten sojabonen van Monsanto die bestand zijn tegen de bijbehorende pesticide Roundup. Deze gentech sojabonen werden vergeleken met gangbare en biologische sojabonen. Dit onderzoek is gepubliceerd door Food Chemistry.

In alle 10 monsters van gentech sojabonen werd het schadelijke middel glyphosaat aangetroffen. De waarden waren soms nog hoger dan wat Monsanto zelf als “extreem” aanmerkt. De gentech sojabonen bevatten volgens dit onderzoek 11,9 ppm, met een maximum van 20,1 ppm, terwijl Monsanto in 1999 aangaf dat de maximale hoeveelheid niet hoger dan 5,6 ppm zou kunnen zijn. Dat niveau werd door het bedrijf aangemerkt als “extreem”.

Overigens ligt de maximale waarde van de Amerikaanse Environmental Protection Agency op 20 ppm, net als in de Europese Unie. Daarnaast toont onderzoek aan, van bijvoorbeeld de Universiteit van Pittsburgh, dat een niveau van 3 ppm in water al voor morfologische veranderingen aan kikkers zorgt.

Ook bleek dat gentechsoja een lagere voedingswaarde heeft dan gangbare en biologische soja. De studie verwerpt daarom de opvatting dat gentechsoja een gelijkwaardig alternatief is voor gangbare en biologische soja.

Sojabonen vormen een belangrijk onderdeel van voedingsproducten. Momenteel wordt op een kwart van alle landbouwgrond in de VS soja geteeld. Daarvan is 90% genetisch gemanipuleerd, 9% is gangbaar zonder gentech en 1% is biologisch. Naast de VS is Brazilië een grote producent van gentech soja.

[source: engineeringnet.be  5-5-2014, by: Lydia Heida]