Brazilië oogst volgend seizoen (2016/2017) opnieuw een record aan sojabonen

De productie komt voor het eerst boven de 100 miljoen ton, verwacht de Amerikaanse landbouwraad in Brazilië. Door de grote productie van 101 miljoen ton komt er 57 miljoen ton beschikbaar voor de export, ook een record. De VS blijft nog wel de grootste producent met 116 miljoen ton, maar de Amerikaanse export blijft met 55 miljoen ton onder die van Brazilië.

Recordoogst

De landbouwraad constateert dat de Braziliaanse akkerbouwers een recordareaal inzaaien voor de nieuwe oogst van 34 miljoen hectare. Bovendien zijn de weersomstandigheden gunstig voor de pas gezaaide sojabonen. Daarom verwacht de landbouwraad op basis van de huidige inzichten een recordoogst.

Bijmengverplichting biodiesel omhoog

Ondanks de goede start van het seizoen, hebben de akkerbouwers in Brazilië volgens de landbouwraad veel zorgen. “De productiekosten zijn hoog. De rentetarieven zijn flink gestegen. Boeren krijgen moeilijker toegang tot kredieten. En de akkerbouw had het vorig seizoen financieel gezien moeilijk. De binnenlandse sojaprijzen daalden tussen juni en oktober met 19%. Telers hopen op betere prijzen als de Braziliaanse reaal in waarde gaat zakken. Bovendien gaat de bijmengverplichting met biodiesel in stappen omhoog van 7% begin dit jaar naar 10% in maart 2019.

bron: De Boerderij, 4/11/2016